Przystanek slow food
Kiedy w TV
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Wrocław
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Kielce
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Opole
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Rzeszów
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Lublin
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Białystok
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Katowice
- 6:30 Śr, 21 maj - TVP 3 Kraków
- Polska 2022
- 25 min
- Tytuł odcinka: Legendarny polski nabiał - jak odróżnić oryginał od surogatu
- Sezon: 3
- Odcinek: 2
magazyn kulinarny:
W tym odcinku odwiedzamy mleczarnię w Międzyborzu, gdzie produkowany jest znakomity nabiał. Główne produkty zakładu to tradycyjny twaróg, masło, kefir, maślanka, jogurt oraz różne rodzaje śmietany. Jacek Szklarek wyjaśnia, jak rozpoznać prawdziwe produkty mleczne od ich imitacji, które nie dorównują oryginałom. Mleczarnią w Międzyborzu zarządzają kobiety, w tym pani Basia Szczerba i główny technolog, pani Ewelina Kudła. W programie, wspólnie z Urszulą Czyżak, szefową kuchni z hotelu Lawendowe Termy, pokazujemy, jak upiec sernik oraz przygotować letnie sałatki i mleczne koktajle z owocami. Ponadto Jacek Szklarek demonstruje, jak w domu zrobić konfiturę z mleka oraz kremowy ser na bazie serwatki.
Zobacz także
5:50
Nd, 11 maj
6:30
Śr, 14 maj