Przystanek slow food
- Polska 2022
- 25 min
- Tytuł odcinka: Olejarnia Zagłoby - oleje tłoczone na zimno
- Sezon: 3
- Odcinek: 9
magazyn kulinarny:
Mariusz Roszkowski zbudował w okolicach Buska w województwie świętokrzyskim własną olejarnię, gdzie powstają oleje rzepakowy, konopny, lniany i tzw. rydzowy. Mężczyzna chętnie dzieli się wiedzą ze swojej dziedziny i prowadzi pokazy tłoczenia dla dzieci i młodzieży. Wiedza, że olej tłoczony na zimno leczy szereg dolegliwości, pomaga w chorobach żołądkowych, łagodzi stany alergiczne i przyspiesza gojenie ran, jest bowiem coraz powszechniejsza. Gościem tego odcinka jest odznaczony gwiazdką Michelin Przemysław Klima, szef kuchni w krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.
Zobacz także
5:50
Nd, 11 maj
6:30
Śr, 14 maj