Reklama

Przystanek slow food

Kiedy w TV
5:50
Sb, 10 maj
  • age
  • Polska 2022
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Olejarnia Zagłoby - oleje tłoczone na zimno
  • Sezon: 3
  • Odcinek: 9
magazyn kulinarny: Mariusz Roszkowski zbudował w okolicach Buska w województwie świętokrzyskim własną olejarnię, gdzie powstają oleje rzepakowy, konopny, lniany i tzw. rydzowy. Mężczyzna chętnie dzieli się wiedzą ze swojej dziedziny i prowadzi pokazy tłoczenia dla dzieci i młodzieży. Wiedza, że olej tłoczony na zimno leczy szereg dolegliwości, pomaga w chorobach żołądkowych, łagodzi stany alergiczne i przyspiesza gojenie ran, jest bowiem coraz powszechniejsza. Gościem tego odcinka jest odznaczony gwiazdką Michelin Przemysław Klima, szef kuchni w krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.