Reklama

Przystanek slow food

  • age
  • Polska 2022
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Szparagi Hanny i Olgierda Religioni
  • Sezon: 3
  • Odcinek: 1
magazyn kulinarny: Szparagi, niegdyś uważane za egzotyczne i dostępne tylko dla nielicznych, obecnie coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Ich popularyzacja w Polsce, szczególnie w regionie nad Bugiem, to w dużej mierze zasługa Hanny i Olgierda Religonów z Klimczyc-Kolonii. Ta para założyła pierwszą plantację szparagów w tej części kraju, oferując letnikom świeże warzywa bezpośrednio z pola. Jacek Szklarek odkrywa tajemnice risotta ze szparagami, a Oliwia Bernady prezentuje zupę szparagową i grillowane szparagi z podlaskim serem. Program przybliża również uroki Podlasia, w tym spływy Bugiem i rowerowe trasy wzdłuż rzeki, pod przewodnictwem Wojciecha Kazimierza, który odbudował dom swojej babci i doskonale zna ten region.