Reklama

Okrasa łamie przepisy

Okrasa łamie przepisy
  • age
  • Polska 2024
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Pradawna prażucha
  • Odcinek: 0
magazyn kulinarny: Znany kucharz opowiada o jednej z najstarszych potraw polskiej kuchni, czyli prażusze. Jej nazwa pochodzi od wyprażania mąki, którą następnie rozrabiano wodą, mlekiem, a potem spożywano w formie papki lub formowano w proste kluseczki. Znana od setek, a nawet tysięcy lat przetrwała wyłącznie w ubogich kuchniach regionalnych. Od XIX wieku łączono ją z ziemniakami. Również mieszkańcy Żywiecczyzny bardzo często jadali prażuchy, czyli podprażoną mąkę z kaszą, zalaną wodą do wchłonięcia i okraszoną skwarkami lub tłuszczem. Była to na ogół mąka żytnia, owsiana lub gryczana, a bardzo rzadko, właściwie przy okazji większych świąt, pojawiała się mąka pszenna. Z lokalną żywiecką tradycją, wywodzącą się ze Średniowiecza, związane są również pierniki. Wypiekano je jako placki podobne do chlebów, obficie doprawione miodem i korzeniami. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj: brukwianą prażuchę podaną z doprawionym na ostro filetem z karpia, piernikową prażuchę z bejcowanymi w zalewie korzenno-octowej comberkami z sarny oraz wersję gryczaną z wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną.

Twórcy: