Reklama

Makłowicz w podróży

  • age
  • Polska 2013
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Podróż 37. Norwegia - Na wsi
  • Odcinek: 139
magazyn kulinarny: Robert pływa kajakiem po fiordzie i zastanawia się, jakim sposobem groźni Wikingowie stali się spokojnymi Borwegami. Przygląda się życiu Skandynawów w górskiej wiosce Stalheim, gdzie kosztuje miejscowych wędlin. Następnie krętą drogą zjeżdża do Undredal, miejscowości słynącej z produkcji nietypowego koziego sera brunost. W historycznym hotelu na przełęczy Stalheim uczestniczy w degustacji tradycyjnych wiejskich przysmaków: gotowanej baraniej głowy i purée z brukwi. Później odwiedza Ulvik, gdzie kosztuje produktów z miejscowych jabłek: niskoprocentowego cydru, niedosładzanego likieru i dojrzewającego w dębowych beczkach szlachetnego destylatu typu calvados. Na koniec polski kucharz proponuje wędzone i suszone baranie żeberka gotowane w gałązkach brzozy.

Twórcy: