Makłowicz w podróży
- 25 min
- Tytuł odcinka: Podróż 33. Zanzibar - Wyspa przypraw
- Odcinek: 125
magazyn kulinarny:
Krakowski smakosz wybiera się do Zanzibaru, by obejrzeć w naturalnym środowisku wonne przyprawy i opowiedzieć o ich historii. Udaje się w głąb wyspy, gdzie znajdują się plantacje goździkowca, drzewa muszkatołowego, wanilii, cynamonowca, kurkumy oraz kawy i manioku. Następnie asystuje dwóm zanzibarskim szefom kuchni, którzy przygotowują ryżowy pilaw z rybą w sosie kokosowo-pomidorowym, przyprawionym curry. Na deser owoce rosnące na wyspie: kokos, arbuz, papaja, ananas, dżakfrut, czyli owoc drzewa bochenkowego, mango, śliwka liczi i karambola. Na koniec odwiedza manufakturę szkutniczą, w której powstają tradycyjne łodzie dhow, a na pokładzie jednej z nich przygotowuje ceviche czyli surową posiekaną rybę w sosie z limonki.
Twórcy:
- Robert Makłowicz Prowadzący
Zobacz także
19:45
dziś
10:05
jutro
19:45
jutro
10:05
Pt, 21 mar
19:45
Pt, 21 mar
7:30
Sb, 22 mar
15:50
Sb, 22 mar