Reklama

Okrasa łamie przepisy

  • age
  • Polska 2022
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Zapomniana brukiew
  • Odcinek: 0
magazyn kulinarny: Prowadzący wyruszy na Pomorze, skąd opowie o brukwi. W czasie II wojny światowej to warzywo było jednym z podstawowych produktów spożywczych. Kojarzyło się z niedostatkiem i być może dlatego potem szybko zostało zapomniane. Brukiew, znana też jako karpiel, obecna jest w kuchniach wielu krajów, a także na polskim Pomorzu. Na Kaszubach przyrządza się zupę z brukwi na gęsinie, Anglicy jedzą tradycyjną pieczeń jagnięcą z purée z brukwi, Finowie pieką ją i podają z daniami mięsnymi, a Norwegowie serwują roztartą z gotowaną marchewką i ziemniakami na święta. Karol Okrasa zaproponuje trzy dania: zimową zupę z brukwi z imbirem, placki z brukwi z wędzonym łososiem oraz filet tołpygi z podpieczoną brukwią.

Twórcy: