Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Łódź
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Rzeszów
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Warszawa
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Szczecin
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Białystok
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Opole
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Kraków
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Wrocław
- 6:30 Sb, 21 gru - TVP 3 Kielce
- Polska 2021
- 25 min
- Tytuł odcinka: Inne gołąbki
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol opowiada o popularnym daniu na polskich stołach, czyli o gołąbkach. Ich odpowiedniki znajdują się w wielu kuchniach słowiańskich, m.in. czeskiej i rosyjskiej. Według niektórych językoznawców nazwa pochodzi z języków wschodniosłowiańskich. Inni uważają, że nawiązuje do eleganckiej francuskiej potrawy - gołębi pieczonych w liściach kapusty. Istniej wiele wariacji na temat gołąbków, np. na Podlasiu robi się je z ziemniakami i kaszą. Kucharz zaprezentuje kilka oryginalnych przepisów. Przygotuje gołąbki z kaszy, ziemniaków i kaczego mięsa zawinięte w liście białej oraz kiszonej w całości czerwonej kapusty, następnie zrobi gołąbki z nadzieniem z orientalnie przyprawionego mięsa wieprzowego w pomidorowym sosie, a także rybne gołąbki zawinięte w liście winogron.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący