Reklama

Fabryki smaku

Fabryki smaku
Kiedy w TV
4:30
wczoraj
  • age
  • Kanada 2013-2014
  • 31 min
  • Tytuł oryginalny: Food Factory
  • Tytuł odcinka: Zakręcone frytki
  • Sezon: 3
  • Odcinek: 15
serial dokumentalny(kulinaria): W dzisiejszym odcinku autorzy serii przedstawiają drogę, jaką muszą przebyć ziemniaki, aby stać się zakręconymi frytkami. Zobaczymy m.in., jak wygląda wykorzystywana do krojenia kartofli specjalna maszyna. Przyjrzymy się też procesowi pieczenia słynnego amerykańskiego tortu serowego o charakterystycznym czerwonym kolorze - red velvet cake. Do wyprodukowania pół miliona tych ciast rocznie zużywa się 200 ton serka śmietankowego. Dowiemy się też, jak wygląda zakład, w którym każdego dnia powstaje 50 tysięcy wegetariańskich zapiekanek w kokilkach. Na koniec sekrety produkcji pianek pokrytych karmelem.