Wiem, co jem, i wiem, co kupuję
- 16x9
- Polska 2017
- Sezon: 9
- Odcinek: 2
magazyn poradnikowy:
11% mieszkańców naszego kraju regularnie kupuje żywność ekologiczną, a aż połowa decyduje się na podobny zakup co najmniej raz w miesiącu. Wierzymy, że takie produkty mają więcej składników odżywczych i zawierają mniej szkodliwej "chemii". Z tej mody korzystają producenci i sprzedawcy, którzy na swoich artykułach umieszczają napisy typu "z ekologicznie czystych rejonów", jednocześnie podwyższając ich cenę. Kasia Bosacka sprawdzi, jak powinna być oznakowana żywność ekologiczna oraz kto i pod jakimi warunkami wydaje certyfikaty świadczące o jej jakości. W segmencie poświęconym kupowaniu będzie mowa o walizkach. Dawniej wykonywano je z drewna, dziś w sklepie można znaleźć miękkie walizki tekstylne oraz te wykonane z twardych polimerów, określanych obco brzmiącymi nazwami: ABS, poliwęglan, polipropylen. Dzięki serii testów i eksperymentów ekipa programu przekona się, które z owych materiałów są najbardziej wytrzymałe. Walizki będą oblewane wodą, wystawiane na bokserskie ciosy, a wreszcie także zrzucane na twardy beton z wysokości 10 metrów. Na koniec Ula Chincz podpowie, jak zapakować swoje bagaże, aby maksymalnie wykorzystać daną przestrzeń.
Twórcy:
- Katarzyna Bosacka Prowadzący