Reklama

Przystanek slow food

  • age
  • Polska 2022
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Nadbużański Zaścianek Elżbiety i Zbigniewa Aftaruków
  • Sezon: 3
  • Odcinek: 4
magazyn kulinarny: Aftarukowie kilka dekad temu zdecydowali się porzucić życie miejskie na rzecz spokojniejszej egzystencji na wsi, nad zakolem rzeki Bug. Tam od podstaw nauczyli się prac rolniczych, hodowli dzikich świń oraz sztuki tworzenia wędlin. Obecnie prowadzą pensjonat, w którym goście mogą cieszyć się przyrodą, słuchać jazzu, smakować domowe wędliny, a także korzystać z atrakcji takich jak przejażdżki rowerowe i wędkowanie. Aftarukowie wciąż inspirują innych nowymi inicjatywami. Ostatnio nawiązali współpracę z sąsiadami, tworząc stowarzyszenie właścicieli podlaskich dworków i pałaców, aby wspólnie promować Podlasie. Gościem odcinka będzie szefowa kuchni Oliwia Bernady, która zademonstruje klasyczne dania z regionu w swojej autorskiej wersji.