Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Poznań
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Szczecin
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Białystok
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Katowice
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Kraków
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Opole
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Rzeszów
- 6:30 jutro, 25 lis - TVP 3 Kielce
- Polska 2025
- 25 min
- Tytuł odcinka: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa tym razem wybiera się w kulinarną podróż po Borach Tucholskich, ukazując bogactwo smaków tego niegdyś ubogiego regionu. Przypomina widzom, że na stołach dawnych Borowiaków dominowały ziemniaki, żyto, rośliny strączkowe, leśne grzyby i owoce, które - ze względu na brak lodówek - suszono na zimę. Szczególną rolę w regionalnej kuchni zajmowały potrawy z suszonych składników, w tym słynna zupa "brzadowa". Kucharz sięga po te tradycje, przygotowując potrawkę z grochu i kiełbasy z gęsiną, racuszki z suszonego grochu z jabłkową konfiturą oraz placki z grochu i twarogu z sosem grzybowym.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący