Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 11:50 jutro, 13 paź - TVP 2
- 11:50 jutro, 13 paź - TVP 2 HD
- 6:30 Wt, 14 paź - TVP 3 Katowice
- 6:30 Wt, 14 paź - TVP 3 Opole
- 6:30 Wt, 14 paź - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Wt, 14 paź - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Wt, 14 paź - TVP 3 Białystok
- 6:30 Wt, 14 paź - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Wt, 14 paź - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Wt, 14 paź - TVP 3 Kraków
- 6:30 Wt, 14 paź - TVP 3 Łódź
- 6:30 Wt, 14 paź - TVP 3 Lublin
- Polska 2025
- 25 min
- Tytuł odcinka: Spotkanie z trawą żubrową
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa odwiedza okolice Puszczy Białowieskiej. Postanawia przybliżyć widzom wyjątkową roślinę - turówkę wonną, znaną szerzej jako trawa żubrowa. Lubiana przez miejscowe żubry, wyróżnia się intensywnym aromatem, łączącym nuty siana, miodu, wanilii i anyżu. A wszystko dzięki obecności kumaryny. Trawa żubrowa wykorzystywana jest m.in. do aromatyzowania alkoholi, mięs i w ziołolecznictwie, jednak w naturze podlega ochronie, więc nie można zbierać jej samemu na łąkach. Suszoną, pochodzącą z specjalnych upraw, można kupić bez obaw w sklepach. Wśród dań, które zaproponuje tym razem kucharz, znajdą się: smażony kalafior z aromatycznym masłem i bobem, indycze kotleciki z glazurowaną marchewką oraz niezwykły deser z gruszek i czereśni z kremowym sosem. Wszystko to przyrządzone z dodatkiem trawy żubrowej.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący