Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 15:35 Sb, 20 wrz - TVP 1
- 15:35 Sb, 20 wrz - TVP 1 HD
- 11:45 Pn, 22 wrz - TVP 2
- 11:45 Pn, 22 wrz - TVP 2 HD
- 6:30 Wt, 23 wrz - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Wt, 23 wrz - TVP 3 Opole
- 6:30 Wt, 23 wrz - TVP 3 Białystok
- 6:30 Wt, 23 wrz - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Wt, 23 wrz - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Wt, 23 wrz - TVP 3 Kraków
- 6:30 Wt, 23 wrz - TVP 3 Katowice
- 6:30 Wt, 23 wrz - TVP 3 Gdańsk
- Polska 2025
- 25 min
- Tytuł odcinka: Wrocławski bigos
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa odwiedza Dolny Śląsk. We Wrocławiu prezentuje lokalny bigos, jego regionalną odmianę przygotowywaną z czerwonej kapusty z dodatkiem wina, jabłek, rodzynek, a czasem także mięsa czy kiełbasy, która powstała jako "Breslauer Rotkraut" w XIX wieku. Po wojnie danie to zostało zaadaptowane przez polskich przesiedleńców, którzy zaczęli używać do niego kiszonej czerwonej kapusty. Kucharz odwiedza również okolice Żmigrodu. Poznaje historię kiszonek pani Emilii, której dziadek zajmował się wyrobem beczek i kiszeniem warzyw. Następnie udaje się nad Stawy Milickie, gdzie przygotowuje dwa warianty bigosu: mięsny - wzbogacony łopatką jagnięcą i sokiem z czerwonych buraków oraz ten z dodatkiem lokalnych ryb. Na koniec zachęca do zwiedzania Wrocławia i regionu oraz spróbowania lokalnych specjałów.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący