Reklama

Okrasa łamie przepisy

  • age
  • Polska 2025
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Smaki Opolszczyzny
  • Odcinek: 0
magazyn kulinarny: Karol Okrasa kolejną podróż rozpoczyna w Opolu, czyli "stolicy polskiej piosenki". Uwagę kucharza przyciąga napis na drzwiach niektórych restauracji: "Opolski bifyj". To stworzony przez organizacje turystyczne szlak kulinarny zrzeszający lokale gastronomiczne z terenu województwa opolskiego promujące tradycyjną kuchnię Śląska Opolskiego. Jeden z nich znajduje się w Starych Siołkowicach. Tam Karol spotka się z panią Rozwitą, która do dziś prowadzi niewielką restaurację, założoną jeszcze przez jej dziadka prawie sto lat temu. Zaprosi ona gościa na tradycyjne opolskie potrawy, takie jak zupa "snelka", "kasler ze sztampami", "panczkraut" czy "pranzunki". Propozycjami samego kucharza będą tym razem pstrąg z opolskim krupniokiem oraz również "pranzunki", czyli ziemniaczane kluski podane ze skwarkami z boczku i pastą z "leberki", czyli opolskiej pasztetówki.

Twórcy: