Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Katowice
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Poznań
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Opole
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Białystok
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Kraków
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Łódź
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Lublin
- 6:30 Sb, 2 sie - TVP 3 Rzeszów
- Polska 2016
- 25 min
- Tytuł odcinka: Kozie sery w Ogrodzieńcu
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa rusza do Ogrodzieńca, malowniczej miejscowości położonej w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Od wieków na tym górzystym terenie hodowano kozy, dlatego też kozie mleko i sery oraz koźlina stanowią ważny element lokalnej tradycji kulinarnej. Razem z szefową kuchni miejscowego hotelu porozmawia o serach kozich. W tym regionie produkuje się wiele ich odmian, niektóre dojrzewają nawet 4 lata, czyli dłużej niż sławny włoski parmezan. Na koniec kucharz przygotuje trzy dania z dodatkiem kozich serów. Rozpocznie od polędwicy z jelenia marynowanej w soli i cukrze oraz podanej z kozim serem. Następnie przygotuje makaron z borowikami, dynią i długo dojrzewającym kozim serem. Na koniec zaserwuje placki z ciecierzycy z kozim serem, pomidorami i szpinakiem.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący