Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Opole
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Białystok
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Lublin
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Katowice
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Kraków
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Poznań
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Łódź
- 6:30 Wt, 29 lip - TVP 3 Warszawa
- Polska 2016
- 25 min
- Tytuł odcinka: Czulent i ciulim
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa podąża śladem kulinarnych tradycji żydowskich. W XVIII w. Lelów był ośrodkiem chasydyzmu, a świąteczną potrawą tamtejszych Żydów był czulent - jednogarnkowa potrawa z kaszy, fasoli i koszernego mięsa. Ze względu na religijny zakaz pracy w czasie święta chasydzi przygotowywali potrawę wcześniej, a spożywali ją w szabat. Polscy mieszkańcy stworzyli podobną potrawę, ale na bazie wieprzowiny i ziemniaków, którą jadali w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Karol pokazuje obie potrawy i przyrządza dania na podstawie dawnych przepisów. Spod jego ręki wychodzi schab wieprzowy duszony z dynią, pietruszką i kaszą pęczak, a następnie kaczka pieczona z kaszą gryczaną oraz żeberka wieprzowe duszone z ciecierzycą.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący