Okrasa łamie przepisy
- Napisy
- Polska 2025
- 25 min
- Tytuł odcinka: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa tym razem przygotuje dla widzów ryby z owocami. Współcześnie preferujemy smażone ryby w panierce, jednak w przeszłości w Polsce popularne były połączenia ryb z owocami, o czym świadczą tradycyjne dania, takie jak karp w szarym sosie z rodzynkami, cieszący się popularnością zwłaszcza w Wielkopolsce podczas Bożego Narodzenia. Ponad trzysta lat temu nasi przodkowie potrafili łączyć owoce z rybami równie dobrze jak współcześni szefowie kuchni. W wielu krajach, takich jak Chiny, Tajlandia czy państwa Ameryki Południowej, owoce, m.in. cytryny, pomarańcze, mango czy arbuzy, są powszechnie dodawane do rybnych dań. Pierwszą propozycją kucharza w programie będzie smażony filet z pstrąga z sałatką ze świeżych truskawek i cebuli. Kolejna to polędwica z dorsza z konfiturą ananasowo-pomidorową, serwowana z lanymi kluseczkami z czosnkiem niedźwiedzim i sosem pomidorowym. Ostatnia to śledź podany na placuszkach "fajerczakach" z konfiturą z jabłek i cebuli.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący