Okrasa łamie przepisy
- Napisy
- Polska 2020
- 25 min
- Tytuł odcinka: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa kontynuuje swoją pełną kulinarnych doznań podróż przez Lubelszczyznę. Tym razem zaprasza widzów na spotkanie z zapomnianymi smakami regionu. Okazuje się, że młodzi Polacy z województwa nie znają już dawnych potraw, takich jak np. zawijasy, golasy czy psiocha. Choć wymienione nazwy brzmią obco i trudno w to uwierzyć, te dania były swego czasu przysmakami lokalnych smakoszy. Charakteryzowały się swoją prostatą. Golasy to farsz z kaszy gryczanej i ziemniaków najczęściej owinięty w liście chrzanu, natomiast psiocha to kartofle zaparzane z mąką i serwowane z odrobiną okrasy. Prowadzący przygotuje trzy dania, inspirowane kulinarną przeszłością Lubelszczyzny: psiochę z wędzoną śmietaną i serem, golasy i zawijasy na słodko.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący