Okrasa łamie przepisy
- Polska 2014
- 25 min
- Tytuł odcinka: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
W tym odcinku Karol Okrasa udaje się do Stada Ogierów w Białce na Lubelszczyźnie, gdzie przygląda się końskiej diecie. Owies i siano staną się kulinarnym wyzwaniem dla Karola. Zwłaszcza, że owies to jedno z najzdrowszych zbóż, dawniej znane z mało lubianej owsianki. A warto po nie sięgać, bo zawiera cenne witaminy i minerały oraz dużo kwasów NNKT. Pierwsza propozycja to pieczony na sianie dorsz podany z kaszą z owsa, doprawioną suszonymi śliwkami, pestkami dyni i ziarnami słonecznika. Druga potrawa - marynowana polędwica wołowa, opalona w sianie, z salsą z pieczonej papryki. Na Koniec Karol przygotuje łososia w owsianych płatkach z buraczaną owsianką.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący