Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Katowice
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Rzeszów
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Białystok
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Kraków
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Opole
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Poznań
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Lublin
- 6:30 Sb, 5 kwi - TVP 3 Łódź
- Polska 2013
- 25 min
- Tytuł odcinka: Kapłony w Wilanowie
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa odwiedza Pałac w Wilanowie, gdzie grupa historyków i kucharzy wydaje najstarsze polskie książki kulinarne i odtwarza potrawy wedle receptur sprzed kilku wieków. Gośćmi Karola są historyk prof. Jarosław Dumanowski oraz kucharz Maciej Nowicki. Wspólnie gotują dania z kapłona, ulubionego przysmaku króla Jana III Sobieskiego. Pierwszą propozycją jest kapłon smażony na słodko. Choć to potrawa sprzed trzystu lat, nie brak w niej limonek, imbiru, oliwek czy szafranu. Drugą potrawą jest gotowany w rosole kapłon podany z sosem z orzechów, czosnku i jabłek. Karol odwiedza także gminę Kurzętnik w woj. Warmińsko-mazurskim, w której o mały włos nie rozegrała się wielka bitwa w 1410 roku. Kucharza jednak zainspirowała nie historia, ale Krystyna Łuczyńska, która hoduje perliczki i przyrządza je na wiele sposobów.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący