Reklama

Okrasa łamie przepisy

  • age
  • Polska 2013
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Kapłony w Wilanowie
  • Odcinek: 0
magazyn kulinarny: Karol Okrasa odwiedza Pałac w Wilanowie, gdzie grupa historyków i kucharzy wydaje najstarsze polskie książki kulinarne i odtwarza potrawy wedle receptur sprzed kilku wieków. Gośćmi Karola są historyk prof. Jarosław Dumanowski oraz kucharz Maciej Nowicki. Wspólnie gotują dania z kapłona, ulubionego przysmaku króla Jana III Sobieskiego. Pierwszą propozycją jest kapłon smażony na słodko. Choć to potrawa sprzed trzystu lat, nie brak w niej limonek, imbiru, oliwek czy szafranu. Drugą potrawą jest gotowany w rosole kapłon podany z sosem z orzechów, czosnku i jabłek. Karol odwiedza także gminę Kurzętnik w woj. Warmińsko-mazurskim, w której o mały włos nie rozegrała się wielka bitwa w 1410 roku. Kucharza jednak zainspirowała nie historia, ale Krystyna Łuczyńska, która hoduje perliczki i przyrządza je na wiele sposobów.

Twórcy: