Okrasa łamie przepisy
- Polska 2018
- 25 min
- Tytuł odcinka: Święto ziemniaka
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa udaje się do Muzeum Wsi Radomskiej, gdzie co roku odbywa się festiwal Święto ziemniaka. Choć rośliny te aż do początku XIX wieku były niemal nieobecne w kuchni polskiej, dziś nie sposób sobie wyobrazić bez nich jakichkolwiek dań. Kucharz spotka się z kołem gospodyń wiejskich ze wsi Zaława, które przedstawią mu swoje trepy ziemniaczane, czyli rodzaj pyz z tartych ziemniaków. Karol z kolei przedstawi widzom swoje propozycje - zapiekankę z tartych ziemniaków i żeberek, śledzia z marynowaną cebulą z sosem jajecznym oraz wędzonym purée ziemniaczanym, a także pikantne orientalne curry ze swojskimi ziemniaczkami.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący