Okrasa łamie przepisy
- Polska 2020
- 25 min
- Tytuł odcinka: Imbir nad Wisłą
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Imbir jest podstawowym składnikiem wielu kuchni, zwłaszcza azjatyckiej. Stosowany jest również jako lekarstwo. Pojawiał się już w piętnastowiecznych recepturach znalezionych w Malborku oraz w przepisach Falimirza czy Syreniusza z XVI wieku. Stanisław Czerniecki pisał o nim bardzo często w "Compendium Ferculorum", pierwszej polskiej książce kulinarnej z 1682 roku, zachęcając do hojnego dodawania tej przyprawy. W XVIII i XIX wieku użytkowanie imbiru było nieco mniejsze, jednak za PRL-u nie wyobrażano sobie bez niego piernika, flaków czy pasztetu. W dzisiejszych sklepach cieszymy się ogromnym wyborem imbiru. Nie brakuje ani suszonego, ani mielonego, ani też marynowanego, idealnego do sushi, czy galangalu, czyli tajskiego imbiru, oraz po prostu świeżych pędów. Karol Okrasa upiecze imbirowy sernik z kasza gryczaną, przyszykuje pierożki z farszem z białej kiełbasy i imbiru oraz przygotuje pieczonego indyka z bakłażanem.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący