Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 16:20 jutro, 14 gru - TVP HD
- 11:15 Pn, 16 gru - TVP 2
- 11:15 Pn, 16 gru - TVP 2 HD
- 6:30 Wt, 17 gru - TVP 3 Opole
- 6:30 Wt, 17 gru - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Wt, 17 gru - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Wt, 17 gru - TVP 3 Białystok
- 6:30 Wt, 17 gru - TVP 3 Kraków
- 6:30 Wt, 17 gru - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Wt, 17 gru - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Wt, 17 gru - TVP 3 Lublin
- 6:30 Wt, 17 gru - TVP 3 Rzeszów
- Polska 2024
- 25 min
- Tytuł odcinka: Opowieść o forszmaku
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa snuje opowieść o bardzo popularnym niegdyś daniu, które obecnie w Polsce można spotkać głównie na Lubelszczyźnie. Serwowany tam w wielu restauracjach przysmak to rodzaj gulaszu z mięsa, kiełbasy, cebuli i ogórka kiszonego w sosie pomidorowym. Choć samo danie pochodzi z Niemiec, prawdopodobnie spopularyzowali je wschodnioeuropejscy Żydzi. Wersje forszmaków znacznie się od siebie różnią. W kuchni żydowskiej to zimna pasta z solonego śledzia, jajka na twardo, cebuli i jabłka, a w rosyjskiej - zapiekanka z mielonego mięsa, śledzia, pieczywa i śmietany. Finowie przyrządzają forszmak z mielonego mięsa, sardeli lub śledzi, cebuli, ziemniaków i śmietany. Kucharz zaproponuje dzisiaj wersję z dynią, orzechami i karmelizowaną w occie cebulą; forszmak z karkówki wieprzowej, kiełbasy i cebuli, zapieczonych w ostrym sosie z purée ziemniaczanym oraz pasztet na zimno ze śledzia, cebuli, jajek na twardo, purée ziemniaczanego i smażonych ziemniaczków.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący