Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- Polska 2024
- 25 min
- Tytuł odcinka: Krótka historia gryki
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa wyrusza na Podlasie, gdzie przedstawia krótką historię gryki. Do Europy roślina ta dotarła wraz z najazdami tatarskimi około XV wieku. Jej zaletą są małe wymagania glebowe i klimatyczne. Może rosnąć w bardzo słabej ziemi i ostrym klimacie, nawet w Himalajach. W dawnej polskiej kuchni była kojarzona raczej z biedą, jednak obecnie dietetycy zwracają uwagę na jej liczne zalety zdrowotne. Znany kucharz zaproponuje dzisiaj trzy potrawy - orientalną sałatkę z kaszy gryczanej i ogórka podaną z glazurowanymi kawałkami polędwiczki wieprzowej, zupę gryczaną z pieczonymi burakami podaną z wędzonym twarogiem oraz ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący