Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 11:15 Pn, 18 lis - TVP 2
- 11:15 Pn, 18 lis - TVP 2 HD
- 6:30 Wt, 19 lis - TVP 3 Opole
- 6:30 Wt, 19 lis - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Wt, 19 lis - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Wt, 19 lis - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Wt, 19 lis - TVP 3 Białystok
- 6:30 Wt, 19 lis - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Wt, 19 lis - TVP 3 Lublin
- 6:30 Wt, 19 lis - TVP 3 Katowice
- 6:30 Wt, 19 lis - TVP 3 Kraków
- 6:30 Wt, 19 lis - TVP 3 Łódź
- Polska 2024
- 25 min
- Tytuł odcinka: Nowa kuchnia kujawska
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Na kształtowanie się tamtejszych tradycji kulinarnych wpłynęły na pewno urodzajne ziemie i sąsiadujące regiony: Wielkopolska i Mazowsze. Kujawy słyną z potraw z drobiu, głównie gęsi i kaczek, oraz z zup, z których najbardziej charakterystyczną jest czernina. Nasłonecznione sady zapewniają zaś obfite zbiory owoców, zwłaszcza śliwek, jabłek i gruszek. Najbardziej znanym słodkim produktem jest oczywiście toruński piernik. Kucharz przygotuje tym razem piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, kujawski krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga po toruńsku, czyli z sosem piernikowo-śliwkowym.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący