Okrasa łamie przepisy
- Polska 2022
- 25 min
- Tytuł odcinka: Domowe keczupy
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Jako pierwsi keczup zaczęli wytwarzać Chińczycy. Dawno temu była to zaprawa stosowana do ryb. Pierwsze wzmianki o tym sosie w Europie pochodzą z Anglii z końca XVII wieku. Keczupem nazywano egzotyczny sos wschodnioindyjski. Z ówczesnych zapisków wynika, że przyrządzano go z sardeli, czyli anchois, i grzybów. Pierwsze przepisy na keczup z pomidorów zaczęły pojawiać się w książkach kucharskich w XIX wieku. Kiedy Amerykanie zaczęli wytwarzać go na skalę przemysłową, zniknął z kulinarnych publikacji. Karol Okrasa zachęca do przyrządzenia tego smakowitego dodatku samemu. Kucharz przygotuje keczup z grillowanej papryki i cukinii, podany z piersią perliczki oraz zapiekaną z serem tortillą. Następnie zrobi smażonego okonia morskiego z domowym keczupem ze śliwek. Na koniec zaś będą korzenne buraki z pomidorowo-buraczanym keczupem i serem pleśniowym.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący