Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 11:15 Pn, 7 paź - TVP 2
- 11:35 Pt, 11 paź - TVP 1
- 11:35 Pt, 11 paź - TVP 1 HD
- 15:25 Sb, 12 paź - TVP Polonia
- 16:20 Sb, 12 paź - TVP HD
- 7:30 Nd, 13 paź - TVP Polonia
- 6:30 Wt, 15 paź - TVP 3
- 6:30 Wt, 15 paź - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Wt, 15 paź - TVP 3 Opole
- 6:30 Wt, 15 paź - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Wt, 15 paź - TVP 3 Katowice
- 6:30 Wt, 15 paź - TVP 3 Bydgoszcz
- Polska 2024
- 25 min
- Tytuł odcinka: Gęś i kaczka na jednym stole
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
W badaniach przeprowadzonych jeszcze ponad 20 lat temu wyszło na jaw, że aż 70 procent dorosłych Polaków nigdy nie skosztowało gęsi. Dziś ta liczba jest większa, ale nadal kaczka i gęś nieczęsto króluje na polskich stołach. Krajanie najchętniej sięgają po wieprzowinę i kurczaka. W dawnych czasach sprawy miały się zupełnie inaczej. Nasi przodkowie chętnie jadali mięsa tych ptaków. Wiele przepisów z gęśmi i kaczkami w rolach głównych można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. O tym mięsie pisał m.in. ksiądz Jędrzej Kitowicz w XVIII wieku. Z kolei w czasach PRL-u gęsi i kaczki przeważnie były produktem eksportowym. Karol Okrasa zachęca, by przypomnieć sobie, jak mięso to dobrze wkomponuje się w różne dania. W tym odcinku proponuje kołduny z gęsiną i wędzoną śmietaną, orientalną sałatkę z kaczki podawaną z warzywami i makaronem, a także zupę pieczarkową z gęsią.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący