Reklama

Okrasa łamie przepisy

Okrasa łamie przepisy
  • age
  • Polska 2023
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki
  • Odcinek: 0
magazyn kulinarny: Znany kucharz spotyka się z kolegą po fachu, który słynie z przygotowywania ciekawych przetworów ze śliwek węgierek. Ta stara odmiana pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a do Polski trafiła w XVII wieku z Węgier, skąd wzięła swoją nazwę. Chodzą słuchy, że były to ulubione owoce króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i często pojawiały się na stole podczas słynnych obiadów czwartkowych. Można z nich również wyczarować wspaniałe przetwory - powidła, konfitury, dżemy, sosy czy marynaty i korzystać z nich w sezonie jesienno-zimowym. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne. Znajomy Karola Okrasy zdradzi sprytny sposób na konfiturę ze śliwek "dla leniwych". Kucharze przyrządzą także razem marynowane w śliwkach, wcześniej podwędzone, a później upieczone żeberka podane z pikantną konfiturą. Drugą propozycją będą karmelizowane śliwki z ciepłym, kawowym koglem-moglem. Następnie w menu pojawi się pieczony na desce łosoś, w śliwkowej marynacie, podany z sałatką ze śliwek i cykorii.

Twórcy: