Makłowicz w podróży
- Polska 2010
- 25 min
- Tytuł odcinka: Podróż 17. Walia - Przez góry
- Odcinek: 65
magazyn kulinarny:
Kucharz z Krakowa gości w górskiej wiosce o nazwie Ty Mawr położonej w jednej z najpiękniejszych krain Walii - Snowdonii. W osadzie znajduje się zabytkowy, liczący blisko 300 lat hotelik w stylu gregoriańskim. Na zaproszenie właściciela pensjonatu Makłowicz bierze udział w degustacji kilku miejscowych specjałów - przegrzebków z młodym groszkiem i deserów z rabarbaru w pięciu smakach. Po wizycie w hotelu Polak samodzielnie przyrządza tradycyjny walijski specjał welsh rabbit, którego głównym składnikiem wbrew nazwie jest nie królicze mięso, lecz ser. Na koniec kucharz z Krakowa przeniesie się do miasteczka Porthmadog, gdzie zwiedzi browar Purple Moose. Co ciekawe do produkcji najpopularniejszego gatunku piwa, które tam powstaje używany jest chmiel z Lubelszczyzny.
Twórcy:
- Robert Makłowicz Prowadzący
Zobacz także
7:00
jutro