Reklama

Makłowicz w podróży

  • age
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Podróż 33. Zanzibar - Wyspa przypraw
  • Odcinek: 125
magazyn kulinarny: Krakowski smakosz wybiera się do Zanzibaru, by obejrzeć w naturalnym środowisku wonne przyprawy i opowiedzieć o ich historii. Udaje się w głąb wyspy, gdzie znajdują się plantacje goździkowca, drzewa muszkatołowego, wanilii, cynamonowca, kurkumy oraz kawy i manioku. Następnie asystuje dwóm zanzibarskim szefom kuchni, którzy przygotowują ryżowy pilaw z rybą w sosie kokosowo-pomidorowym, przyprawionym curry. Na deser owoce rosnące na wyspie: kokos, arbuz, papaja, ananas, dżakfrut, czyli owoc drzewa bochenkowego, mango, śliwka liczi i karambola. Na koniec odwiedza manufakturę szkutniczą, w której powstają tradycyjne łodzie dhow, a na pokładzie jednej z nich przygotowuje ceviche czyli surową posiekaną rybę w sosie z limonki.

Twórcy: