Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser
Kiedy w TV
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Katowice
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Opole
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Bydgoszcz
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Olsztyn
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Białystok
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Poznań
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Łódź
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Lublin
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Gdańsk
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Rzeszów
- 8:55 Cz, 15 maj - TVP 3 Warszawa
- Polska 2022
- Sezon: 1
- Odcinek: 9
magazyn kulinarny:
Czosnek jest jednym z najbardziej cenionych warzyw w Polsce, zarówno ze względu na swoje zastosowanie w kuchni, jak i właściwości zdrowotne. Jola Kleser odwiedza Małopolskę, gdzie uprawiany jest unikalny czosnek galicyjski. Jest on wykorzystywany do przyrządzania masła czosnkowego, które znakomicie komponuje się z grillowanym kurczakiem, oraz do przygotowywania przydymionego sosu aioli. Czosnek galicyjski służy też do produkcji czarnego czosnku - fermentowanej wersji tego warzywa, która zyskuje na popularności w Polsce. Zarówno świeży, jak i fermentowany czosnek pełnią rolę naturalnych antybiotyków, co czyni je wartościowym dodatkiem do diety.
Twórcy:
- Michał Muzyczuk Reżyser