Kuchnia dwudziestolecia
- Polska 2021
- 25 min
- Tytuł odcinka: Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP
- Odcinek: 11
magazyn kulinarny:
W latach 1918-1939 wojsko polskie miało aż trzy regulaminy żywieniowe. Stworzono cztery wzory kuchni polowej. Kuchnia wojskowa dwudziestolecia międzywojennego musiała być tania, objętościowa i jednocześnie kaloryczna. Do popularnych w tamtym czasie dań zaliczały się knedle z sucharów, na które przepis znajdziemy również w książce Krzysztofa Mroczkowskiego i Leszka Kawy "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie". Kolejną potrawą serwowaną żołnierzom zwykle na kolację była kiełbasa po kawaleryjsku.
Twórcy:
- Jerzy Grabowski Reżyser
Zobacz także
17:35
Cz, 27 lut
15:25
Sb, 1 mar