Reklama

Kuchnia dwudziestolecia

Kiedy w TV
17:35
Cz, 5 gru
  • age
  • Polska 2021
  • Tytuł odcinka: Żołądki i pyzy, czyli jedzenie uliczne
  • Odcinek: 23
magazyn kulinarny: Wykwintne restauracje zaspokajały podniebienia elit. Przybytki, które odwiedzali ci, którzy się do niej nie zaliczali i dania w nich podawane, to motyw przewodni tego odcinka programu. O tamtych klimatach przypomni m.in. przepis na żołądki na gęsto. Uliczne jadłodajnie i oferowane przez obnośnych sprzedawców pyzy i garmażeria, ciepłe dania ze słoików, stragany na kółkach, zimne kuchnie jatek i handelki na tyłach sklepów dziś już nie istnieją, choć w dwudziestoleciu były nieodłącznym elementem warszawskiej i polskiej gastronomii. Nadal jednak symbolem warszawskiego Różyca pozostały pyzy. Widzowie dowiedzą się, jak je zrobić.

Twórcy: