- INTERIA.PL >
- Program TV >
-
Kuchnia dwudziestolecia
Kuchnia dwudziestolecia
- Polska 2021
- Tytuł odcinka: Żołądki i pyzy, czyli jedzenie uliczne
- Odcinek: 23
magazyn kulinarny:
Wykwintne restauracje zaspokajały podniebienia elit. Przybytki, które odwiedzali ci, którzy się do niej nie zaliczali i dania w nich podawane, to motyw przewodni tego odcinka programu. O tamtych klimatach przypomni m.in. przepis na żołądki na gęsto. Uliczne jadłodajnie i oferowane przez obnośnych sprzedawców pyzy i garmażeria, ciepłe dania ze słoików, stragany na kółkach, zimne kuchnie jatek i handelki na tyłach sklepów dziś już nie istnieją, choć w dwudziestoleciu były nieodłącznym elementem warszawskiej i polskiej gastronomii. Nadal jednak symbolem warszawskiego Różyca pozostały pyzy. Widzowie dowiedzą się, jak je zrobić.
Twórcy:
- Jerzy Grabowski Reżyser
Zobacz także
17:35
Cz, 28 lis
Reklama
A
C
D
E
F
N
P
S
T
F
Reklama