Reklama

Kuchnia dwudziestolecia

Kiedy w TV
17:35
Cz, 28 lis
  • age
  • Polska 2021
  • Tytuł odcinka: Luksusowo i zwyczajnie. Zaklęte rewiry
  • Odcinek: 22
magazyn kulinarny: Umiarkowane ceny, codzienne menu i burzliwe życie zaplecza w dwudziestoleciu międzywojennym w kultowej powieści "Zaklęte rewiry" umieścił Henryk Worcell, a właściwie Tadeusz Kurtyka. Inspiracją były autentyczne przypadki i anegdoty z modnej wtedy restauracji U Wróbla, którą chętnie odwiedzał m.in. Franciszek Fiszer, filozof bez teki i niezrównany pieczeniarz, nieustannie dający preteksty do barwnych opowieści, które staną się kanwą tego odcinka programu. Nie zabraknie w nim przepisów na dania, które przeszły do historii, choćby flaki po warszawsku.

Twórcy: