Reklama

Wiem, co jem, i wiem, co kupuję

  • age
  • Polska 2015
  • Sezon: 5
  • Odcinek: 6
magazyn poradnikowy: Kiedyś na przyjęciu serwowało się wędliny, jajka z majonezem i sałatkę jarzynową. Obecnie w modzie są jednak całkiem inne, nowoczesne dania, a w sklepach można znaleźć mnóstwo gotowców stworzonych z myślą o imprezach: koreczki rybne, przekąski serowe, salsy i dipy. Badania Inspekcji Jakości Handlowej wykazały, że 1/3 z tych produktów jest źle oznakowana. Oznacza to nieprecyzyjne informacje na etykietach: błędy w składzie lub nic niemówiące nazwy. W segmencie "Wiem, co kupuję" będzie mowa o garnkach. Najpopularniejsze są naczynia aluminiowe, jednak zdaniem ekspertów cząsteczki metalu przedostają się do przyrządzanych potraw, a następnie do ludzkiego organizmu. To prowadzi do uszkodzenia układu nerwowego i choroby Alzheimera. Kasia Bosacka podpowie, które garnki mogą okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Zdradzi również, co jest lepszą inwestycją: żeliwne naczynie, szybkowar czy parowar; oraz jaka powłoka daje gwarancję najlepszej jakości: teflonowa, ceramiczna czy tytanowa. Nie obędzie się też bez testu: twórcy programu sprawdzą, w którym garnku najszybciej ugotują się ziemniaki oraz w którym uda się przyrządzić najsmaczniejsze danie.

Twórcy: