Przyślij przepis
- Polska 2019
- Sezon: 2
- Odcinek: 5
magazyn kulinarny:
W zakopiańskim domu Klementyny Gąsienicy-Byrcyn, góralki wiernej podhalańskim tradycjom kulinarnym, w kuchni królują trzy pokolenia kucharek: babcia Bożenka, mama Klementyna oraz jej 3,5-letnia córka Klementynka. Kobiety zaczynają gotowanie od zrobienia słodkiego śniadania, czyli kluseczek z masłem i cukrem. Kluseczki miały oryginalny smak, bo zrobione zostały z mąki owsianej. Po śniadaniu wszyscy jadą do bacówki po podhalański specjał - zymborkę, czyli serwatkę z mleka owczego. Kucharki potrzebują jej do tradycyjnej zupy na bazie wywaru i z dodatkiem dużej ilości koperku. W góralskim domu nie może zabraknąć dania z jagnięciny. Zamarynowane wcześniej mięso przyprawiają zielem angielskim, miętą, liściem laurowym, a następnie pieką w naczyniu żaroodpornym. Na deser serwują ciasto kruche z jabłkami z własnego sadu.