Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Olsztyn
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Białystok
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Opole
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Bydgoszcz
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Poznań
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Gdańsk
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Szczecin
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Warszawa
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Kielce
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Rzeszów
- 12:30 Cz, 20 lis - TVP 3 Katowice
- Napisy
- Polska 2025
- 25 min
- Tytuł odcinka: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
W nowym odcinku Karol Okrasa odwiedza Suwalszczyznę, słynącą z regionalnych dań, takich jak kartacze, babka czy kiszka ziemniaczana. Choć dziś ziemniaki dominują w tamtejszej kuchni, dawniej podstawą pożywienia były zboża i rośliny strączkowe, a mięso jadano rzadko. Jedną ze starych potraw są "soczewiaki" - kotleciki lub pierogi z soczewicą, które kiedyś robiono z mąki, a dziś z ciasta ziemniaczanego. Odcinek skupia się na soczewicy - jej historii i powrocie do polskich stołów. Karol proponuje trzy dania z czerwonej soczewicy: pożywne danie na wywarze z szynki z mięsną salsą i grzankami, klopsiki w sosie pomidorowym z wędzonym twarogiem oraz pierogi z ciasta soczewicowego z ziemniaczanym nadzieniem.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący