Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 21:45 jutro, 8 wrz - TVP ABC
- 12:00 Śr, 10 wrz - TVP Kobieta HD
- 6:30 Sb, 13 wrz - TVP 3 Katowice
- 6:30 Sb, 13 wrz - TVP 3 Wrocław
- 6:30 Sb, 13 wrz - TVP 3 Szczecin
- 6:30 Sb, 13 wrz - TVP 3 Warszawa
- 6:30 Sb, 13 wrz - TVP 3 Poznań
- 6:30 Sb, 13 wrz - TVP 3 Białystok
- 6:30 Sb, 13 wrz - TVP 3 Kraków
- 6:30 Sb, 13 wrz - TVP 3 Lublin
- 6:30 Sb, 13 wrz - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Sb, 13 wrz - TVP 3 Olsztyn
- Napisy
- Polska 2023
- 25 min
- Tytuł odcinka: Kuchnia polska. Złoty rokitnik
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Kucharz przygotowuje dania z rokitnika. Rośliny te porastają m.in. nadmorskie wydmy. Można je poznać po charakterystycznych srebrzystych listkach i jaskrawopomarańczowych jagodach. Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII wieku naszej ery w podręczniku medycyny tybetańskiej. Zesłani na Syberię Polacy leczyli nim szkorbut i inne schorzenia. Zawiera on dużą ilość witaminy C, a także m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, witaminę B6 czy flawonoidy i antyoksydanty. Karol Okrasa zaproponuje wyjątkowe potrawy z dodatkiem tej zdrowej rośliny: polędwiczki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z rokitnikiem, smażonego okonia morskiego z sosem z rokitnika, a także smażony ser camembert z kwaśną konfiturą z tego owocu.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący