Reklama

Okrasa łamie przepisy

Kiedy w TV
7:15
dziś
  • age
  • Polska 2014
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Różne smaki barszczu
  • Odcinek: 0
magazyn kulinarny: Karol szuka odpowiedzi na pytania, dlaczego w Polsce zupę z buraków nazywa się barszczem czerwonym, a tę zrobioną na zakwasie z mąki barszczem białym. Zainspirowany m.in. zupą przyrządzaną na ukiszonej roślinie, "barszczem zwyczajnym", który uwielbiał król Władysław Jagiełło, kucharz przygotowuje trzy potrawy. Dzieli się przepisami na duszone żeberka wieprzowe w barszczu na zakwasie z mąki gryczanej, pieczonego łososia z sosem z barszczu białego i sałatką z buraków, a także własnoręcznie przyrządzoną białą kiełbasę z gęsi w barszczu na zakwasie z mąki żytniej.

Twórcy: