Okrasa łamie przepisy
- Polska 2014
- 25 min
- Tytuł odcinka: Różne smaki barszczu
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol szuka odpowiedzi na pytania, dlaczego w Polsce zupę z buraków nazywa się barszczem czerwonym, a tę zrobioną na zakwasie z mąki barszczem białym. Zainspirowany m.in. zupą przyrządzaną na ukiszonej roślinie, "barszczem zwyczajnym", który uwielbiał król Władysław Jagiełło, kucharz przygotowuje trzy potrawy. Dzieli się przepisami na duszone żeberka wieprzowe w barszczu na zakwasie z mąki gryczanej, pieczonego łososia z sosem z barszczu białego i sałatką z buraków, a także własnoręcznie przyrządzoną białą kiełbasę z gęsi w barszczu na zakwasie z mąki żytniej.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący