Okrasa łamie przepisy
- Polska 2013
- 25 min
- Tytuł odcinka: Kuchnia na wodzie termalnej
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Uniejów, gdzie znajduje się uzdrowisko geotermalne. Jeden z kucharzy miejscowego hotelu, pan Jacek Kaźmierczak, używa tej wody do gotowania. W kuchni wykorzystuje ją na kilka sposobów: kisi na niej ogórki, kapustę, grzyby i wędzone śliwki, używa jej jako wody do zupy, oraz marynuje w niej mięsa, np. piersi kaczki czy gęsi. Pierwszym daniem Karola jest zupa z suma i pstrąga na wodzie geotermalnej z kiszoną kapustą. Kolejne danie to marynowana pierś z gęsi podana w formie carpaccio z kiszonymi wędzonymi śliwkami. Ostatnim daniem jest pstrąg smażony nad rzeką w sosie śliwkowym.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący