Reklama

Okrasa łamie przepisy

  • age
  • Polska 2016
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Gęś i piwo kozicowe
  • Odcinek: 0
magazyn kulinarny: Karol Okrasa wyruszy do wsi Wydmusy na Kurpiach nieopodal Myszyńca. Odwiedzi panią Elę, która specjalizuje się w kuchni kurpiowskiej. Jej sztandarowym produktem jest piwo kozicowe, a potrawą -gęś gotowana w kiszonej kapuście z prośniankami. Piwo kozicowe sporządza się z owoców jałowca, szyszek chmielowych i miodu, a po kilku dniach leżakowania jest już gotowe do spożycia. Karol pokaże, jak je zrobić w domowych warunkach. Przygotuje też szaszłyki z piersi gęsi marynowane w piwie kozicowym, a także placki z mąki razowej i piwa kozicowego, nadziane sałatką z duszonego mięsa gęsi i sera korycińskiego. Na koniec kucharz przygotuje duszone nogi gęsi w kiszonej kapuście i piwie kozicowym.

Twórcy: