Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Katowice
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Opole
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Białystok
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Kraków
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Rzeszów
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Łódź
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Lublin
- 6:30 Sb, 9 sie - TVP 3 Poznań
- Polska 2016
- 25 min
- Tytuł odcinka: Gęś i piwo kozicowe
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa wyruszy do wsi Wydmusy na Kurpiach nieopodal Myszyńca. Odwiedzi panią Elę, która specjalizuje się w kuchni kurpiowskiej. Jej sztandarowym produktem jest piwo kozicowe, a potrawą -gęś gotowana w kiszonej kapuście z prośniankami. Piwo kozicowe sporządza się z owoców jałowca, szyszek chmielowych i miodu, a po kilku dniach leżakowania jest już gotowe do spożycia. Karol pokaże, jak je zrobić w domowych warunkach. Przygotuje też szaszłyki z piersi gęsi marynowane w piwie kozicowym, a także placki z mąki razowej i piwa kozicowego, nadziane sałatką z duszonego mięsa gęsi i sera korycińskiego. Na koniec kucharz przygotuje duszone nogi gęsi w kiszonej kapuście i piwie kozicowym.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący