Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 8:40 Sb, 17 maj - TVP HD
- 6:30 Wt, 20 maj - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Wt, 20 maj - TVP 3 Opole
- 6:30 Wt, 20 maj - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Wt, 20 maj - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Wt, 20 maj - TVP 3 Białystok
- 6:30 Wt, 20 maj - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Wt, 20 maj - TVP 3 Katowice
- 6:30 Wt, 20 maj - TVP 3 Lublin
- 6:30 Wt, 20 maj - TVP 3 Poznań
- 6:30 Wt, 20 maj - TVP 3 Kraków
- 6:30 Wt, 20 maj - TVP 3 Łódź
- Polska 2025
- 25 min
- Tytuł odcinka: Chłodniki na zimny maj
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Kucharz udaje się tym razem do dworku w Kuflewie, którego właścicielem był w XIX wieku Bronisław Dąbrowski, powstaniec i syn znanego z hymnu narodowego Henryka. W owych czasach na stołach królowały m.in. chłodniki. W Polsce najbardziej znany jest chłodnik litewski. Jego opisy znajdziemy w pracach Oskara Kolberga czy w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. Na świecie do najpopularniejszych należą hiszpańskie gazpacho z pomidorów i papryki czy bułgarski tarator z jogurtu, ogórków i orzechów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem czerwony chłodnik z botwinki, ogórka i czosnku niedźwiedziego podany z ziemniaczanymi pierożkami z kapustą i serem. Drugim daniem będzie biały chłodnik z pieczonymi żeberkami w wiśniowej glazurze. Trzecia propozycja to chłodnik podany na ciepło z jagód z jagodowymi kluseczkami leniwymi.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący