Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Poznań
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Katowice
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Kielce
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Opole
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Warszawa
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Lublin
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Łódź
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Rzeszów
- 6:30 jutro, 6 maj - TVP 3 Szczecin
- Polska 2025
- 25 min
- Tytuł odcinka: Inspiracje dubajską czekoladą
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Stworzona w 2021 roku przez jedną cukierni w Dubaju mleczna czekolada z nadzieniem z masy pistacjowej i chrupiącego ciasta kataifi, czyli pociętego na cieniutkie nitki ciasta typu filo, zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Możliwe, że wcale nie chodzi tu ani o smak, ani o jakość, tylko o wizerunek. Ta czekolada kojarzy się bowiem ludziom z luksusem, egzotyką czy "Baśniami z tysiąca i jednej nocy". Zainspirowany tym fenomenem Karol Okrasa przygotuje kotlet de volaille z nadzieniem z masła, ciasta kataifi, pistacji i ziół podany z pistacjowym purée ziemniaczanym. Drugą potrawą będzie dorsz w pistacjowej panierce z posypką prażonego ciasta kataifi i sosem ze świeżych pomidorów. Trzecia propozycja to słodkie placuszki z kaszki manny z miodowym ciastem kataifi i serkiem typu włoskiego.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący