Okrasa łamie przepisy
- Napisy
- Polska 2023
- 25 min
- Tytuł odcinka: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
W dzisiejszych czasach najchętniej sięgamy po mięso pozbawione kości czy ości. Uważamy je za gorszej jakości, nadające się raczej na rosół. Nasi przodkowie wiedzieli jednak, że właśnie przy kości mięso ma najlepszy smak. Są tego świadomi również m.in. Włosi, przygotowujący słynne ossobuco, czyli potrawę ze specjalnie krojonych plastrów goleni wołowej lub cielęcej, długo duszonych z kością i szpikiem. Polscy szefowie kuchni młodszego pokolenia, zaangażowani w rodzący się w Polsce ruch zero waste, propagują wykorzystanie w gotowaniu potraw wszystkich elementów, w tym także kości. Idąc tym tropem, Karol Okrasa przygotowuje tym razem: kotlety z goleni wołowej z kością, duszone w orientalnej kapuście kiszonej; domowy makron grzybowy z sosem z pieczarek i szpiku z pieczonych kości wołowych oraz szybką zupę na ościach z pstrąga o orientalnej nucie.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący