Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 15:25 dziś, 22 mar - TVP Polonia
- 6:30 Wt, 25 mar - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Wt, 25 mar - TVP 3 Opole
- 6:30 Wt, 25 mar - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Wt, 25 mar - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Wt, 25 mar - TVP 3 Białystok
- 6:30 Wt, 25 mar - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Wt, 25 mar - TVP 3 Katowice
- 6:30 Wt, 25 mar - TVP 3 Kraków
- 6:30 Wt, 25 mar - TVP 3 Lublin
- 6:30 Wt, 25 mar - TVP 3 Łódź
- 6:30 Wt, 25 mar - TVP 3 Rzeszów
- Polska 2025
- 25 min
- Tytuł odcinka: Tajemnicza lukrecja
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Odcinek poświęcony lukrecji, substancji do 50 razy słodszej od cukru. W ostatnich czasach wielu szefów kuchni na nowo odkryło jej zalety w aromatyzowaniu potraw. Służą do tego zarówno drobno starty, twardy korzeń tej rośliny, jak i gotowe, bardzo ciemne, prawie czarne ekstrakty czy cukierki z lukrecji. Karol Okrasa przygotuje tym razem pieczonego na ognisku pstrąga podanego z palonym masłem i lukrecją oraz świeżą sałatką z kopru włoskiego. Druga potrawa to duszone w czerwonym winie i lukrecji delikatne policzki wieprzowe podane z plackami z uparowanych ziemniaków. Trzecim daniem będą gotowane w winie gruszki podane w winnym sosie z lukrecją i orzechami oraz polskim serem z niebieską pleśnią.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący