Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Rzeszów
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Warszawa
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Szczecin
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Katowice
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Wrocław
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Poznań
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Kielce
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Lublin
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Białystok
- 6:30 dziś, 18 mar - TVP 3 Bydgoszcz
- Napisy
- Polska 2025
- 25 min
- Tytuł odcinka: Opowieść o gofrach
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Chrupiące, wypiekane w specjalnych formach ciastka, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy konfiturą, najbardziej kojarzą się nam z wakacjami nad morzem. Pierwszy znany nam przepis na ciasto do gofrów pochodzi z XIV-wiecznego francuskiego manuskryptu "Le Menagier de Paris" czyli "Gospodarz paryski". Na początku XX wieku w Ameryce stworzono pierwszą elektryczną maszynę do gofrów. Dziś najpopularniejsze w Polsce są belgijskie - lekkie, chrupiące, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami. Mimo że nam kojarzą się one głównie z deserami, to na południu USA i w Pensylwanii popularnym daniem jest chicken and waffles, czyli gofry podane z panierowanym kurczakiem. Karol Okrasa zaproponuje dzisiaj śniadaniowego gofra z wędzonym boczkiem podanego z kremową jajecznicą ze szczypiorkiem. Drugim daniem będą chrupiące gofry ziemniaczane z tatarem ze świeżego pstrąga. Ostatnia propozycja to gofry z marynowaną na orientalny sposób piersią z kaczki z piklowanymi ogórkami.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący