Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Lublin
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Katowice
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Białystok
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Wrocław
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Poznań
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Warszawa
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Łódź
- 6:30 jutro, 8 lut - TVP 3 Szczecin
- Polska 2014
- 25 min
- Tytuł odcinka: W krainie dźwięków i smaków
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol udaje się do miejscowości Proszowa w Kotlinie Jeleniogórskiej. Stara się znaleźć odpowiedź na pytanie: czy tworzenie muzyki jest podobne do tworzenia nowych smaków? Okazją są odwiedziny człowieka, który zawodowo zajmuje się rekonstrukcją historycznych instrumentów i odtwarzaniem dawnej muzyki. Okazuje się, że wiele dawnych określeń muzycznych czy starych instrumentów ma kulinarne korzenie. Karol traktuje to jako inspirację do stworzenia dwóch nowych potraw. Pierwszą propozycją są pieczone plastry rostbefu wołowego w korzennej marynacie, podane na plackach z mąki razowej z dodatkiem kminku, w ziołowym sosie. Danie drugie to opiekany tatar z łososia doprawiony szczawiem i kolendrą, podany na podpłomykach z mąki razowej.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący