Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Kielce
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Opole
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Olsztyn
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Katowice
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Białystok
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Gdańsk
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Kraków
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Rzeszów
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Łódź
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Bydgoszcz
- 12:00 Cz, 9 sty - TVP 3 Lublin
- Polska 2022
- 25 min
- Tytuł odcinka: Zapomniana brukiew
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Prowadzący wyruszy na Pomorze, skąd opowie o brukwi. W czasie II wojny światowej to warzywo było jednym z podstawowych produktów spożywczych. Kojarzyło się z niedostatkiem i być może dlatego potem szybko zostało zapomniane. Brukiew, znana też jako karpiel, obecna jest w kuchniach wielu krajów, a także na polskim Pomorzu. Na Kaszubach przyrządza się zupę z brukwi na gęsinie, Anglicy jedzą tradycyjną pieczeń jagnięcą z purée z brukwi, Finowie pieką ją i podają z daniami mięsnymi, a Norwegowie serwują roztartą z gotowaną marchewką i ziemniakami na święta. Karol Okrasa zaproponuje trzy dania: zimową zupę z brukwi z imbirem, placki z brukwi z wędzonym łososiem oraz filet tołpygi z podpieczoną brukwią.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący